tisdag 8 maj 2018

Halvårskontroll med positivt resultat

Ett halvt år efter inkoppling blir man kallad för att göra hörseltester med CI.
Jag har ju redan märkt att jag hör oerhört mycket mer och bättre men spännande såklart att göra nya hörseltester och se vad dom visar.
Förutom det vanliga att ta på sig lurar och trycka varje gång man hör ett pip så är det andra testet med mannen som säger : Nu hör du ordet blått" och så säger jag blått, om jag nu hör vad han säger, annars gissar jag. Ni som gjort dessa tester vet alla gamla listor med enstaka ord man får lyssna till.
Detta är ett test jag verkligen avskytt under många år då jag har uppfattat ytterst få ord och fått gissa de flesta, mycket frustrerande att sitta och få bekräftat hur lite taluppfattning jag haft. En känsla av frustration och misslyckande varje gång, så har jag känt.
Kan nämna att utan hörapparat på höger (den opererade sidan) hörde jag 16% utan hörapparat, 26% MED hörapparat. Det blir inte många rätt på ett sånt test fast man gissar. När man inte ens hör alla bokstäver längre så blir det inte mycket substans på orden.
Jag under lång tid varit helt beroende av att läsa på läppar och gissa när jag kommunicerat med människor, förutom då jag träffat personer som kunnat teckna, då har det varit något helt annat, men det är väldigt få jag möter som kan teckenspråk eller tecken som stöd.

Nu var det alltså dags för mätningar och test av taluppfattning med CI efter ett halvt års inkoppling. Jag skriver taluppfattning vid mätningar för det är ju just det. Man sitter vid dessa test i ett tyst rum och i verkliga livet finns förstås fler utmaningar med störande kringljud som gör det ännu mer svårt att uppfatta vad någon säger.
Jag kände obeskrivbar lycka både under och efter testet då jag märkte att jag uppfattade de allra flesta orden rätt och gissade på bara några få. Helt utan möjlighet att avläsa läppar. Helt omvänt från tidigare.
Jag satt där med ett leende på läpparna när jag sa efter "gubben" som sa det ena ordet efter det andra och jag HÖRDE nästan allt.
Nej, man blir inte normalhörande med CI, och det krävs mycket träning och mycket jobb att lära sig tolka ljud på nytt, men att få uppleva skillnaden som blir med CI är hur häftigt som helst att vara med om.

Det är svårt att riktigt förstå hur det är möjligt, ännu svårare att förklara vilken skillnad det innebär för mig att få tillbaka hörsel, eller ska jag säga få ny elektronisk hörsel, och möjlighet att på nytt höra dessa ljud som finns runt omkring oss. Både vad gäller muntlig kommunikation men också alla ljud som finns i naturen.

Denna vår då snösmältningen varit stor så har jag lyssnat för varje steg jag tagit utomhus på hur mycket våren faktiskt LÅTER. Hört ljudet som blir när man går i klafsig snö som töar. Och vatten som sipprar fram överallt där snön smälter. Ögon som ser, och öron som hör ljud jag inte hört på många många år, det gör alla intryck i naturen ännu starkare.

När det gäller taluppfattningsförmågan då hittar jag inte riktigt rätt beskrivande ord.
Att något som över lång tid bara blivit sämre och sämre, min hörsel och min taluppfattning, nu istället blir bättre och bättre, det är ju ett under i sig.
En vän till mig som fick veta dom nya testresultaten, och framför allt märker vilken skillnad det är när vi samtalar, sa spontant "Grattis, det är ju revolution!"
Och ja, jag håller med:)

Våren är fantastisk vacker nu när naturen väcks till liv och allt slår ut i blom. Jag förundras lika mycket varje gång det sker. I år gläds jag dessutom över att kunna höra mer ljud och fler nyanser av allt ute i naturen som låter.
Med hörapparater kunde jag t.ex ibland höra en del fågelljud, men nu med CI är det så annorlunda, starkare, och jag kan höra olika fågelläten, och det låter överallt och jämt, jag kan nästan tycka fåglarna låter väl mycket och intensivt ibland:)
Och när jag och min kompis A går på promenad med våra hundar så kan vi samtala även då vi går efter varandra på en stig i skogen, utan att hon behöver vända sig om för att jag ska kunna uppfatta vad hon säger med hjälp av att avläsa läppar.
Det är en enorm skillnad på så mycket i vardagen efter att jag fick CI.
Att uppfatta mer och fler ljud, att få en bättre taluppfattning, det som jag för några år sen inte trodde var möjligt att få uppleva.
Jag är så tacksam att jag får vara med om denna spännande ljudresa.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Inkopplad - ett år senare

När jag bestämde mig för att blogga om min operation och ljudresa fanns det flera olika orsaker till det. Dels för att det var ett enkelt ...